Stránky

19. května 2014

Ať žije bazalka!


Jak už jsem tu před nedávnem psala, bylinka s největší spotřebou je u nás přes léto bazalka. Neobejdou se bez ní žádné těstoviny, mozarella, pizza, rajčata, saláty, dá se přidávat kamkoliv a je jí tím pádem potřeba velké množství.

Letos nemám k dispozici balkon, jen okenní parapety a zábradlí před francouzskými dveřmi, místa k pěstování je tudíž málo. A tak musí vizuální vjemy ustoupit těm chuťovým a celý jeden truhlík na místo letniček zabere bazalka.

Sesadila jsem tři varianty Ocimum basilicum: Bazalka pravá ´Genovese´, bazalka pravá drobnolistá ´Compact´ a červená bazalka ´Purple opaal´. Ta drobnolistá mi při předpěstovávání už trochu vyčouhla, ale snad se ujme a dobře poroste.

Zmrzlí jsou už definitivně pryč a je ten správný čas choulostivou bazalku umístit ven. Budu postupně informovat, jak se jí v truhlíku daří:-)

2 komentáře:

  1. Dobrý den, taky se chystám dát ji tento víkend ven. Červenou jsem nikdy nejedla. Musím si koupit semínka. Jak dopadly ty Vaše Rujany jahody?

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý večer, červenou bazalku jsem teď viděla v několika zahradnictvích, nebude problém ji koupit i vzrostlou. Jinak jahody Rujana jsou už pár týdnů vysazené venku, část jich ještě dám do nádoby. Ty zasazené na záhonu jsou zatím hrozně maličké, ale doufám, že se ještě rozjedou:-)
    Anita

    OdpovědětVymazat