Stránky

28. března 2014

Řez na podzim zasazených stromů - teorie


Na podzim jsem si zasadila několik ovocných stromů (na obrázku jsou vyfocené tak, jak vypadaly, když přišly poštou ve velké krabici:-) Abych příliš nenarušila venkovskou atmosféru místa, vybrala jsem si mimojiné jabloně tradičních odrůd Panenské české a Průsvitné letní.
V poslední době čtu hodně o téměř bezzásahovém pěstování, které propaguje Rakušan Sepp Holzer nebo které provozoval Japonec Masanobu Fukuoka a podle kterého by se stromy neměly stříhat vůbec a měla by se jim ponechat možnost se vyvíjet naprosto přirozeně. Původně jsem tedy chtěla nechat i svoje jabloně ať si rostou jako dříví v lese, nakonec jsem se ale rozhodla tento přesazovací řez provést, abych stromům pomohla zakořenit.

Jak se podle ovocnářů má provádět řez při přesazování ovocných stromů a proč se vlastně řeže?
Smyslem tohoto řezu je nedopustit uschnutí stromku a pomoci mu při ujímání. Příliš velkou korunku by kořeny totiž nemusely "utáhnout", tímto řezem se tedy vyrovná poměr podzemní a nadzemní části stromku. Řeže se vždycky na jaře, ať už stromek sázíte na podzim nebo právě v jarních měsících.
Jak na to?
Je třeba vybrat nejvyšší postranní větev a najít na ní nejnižší vyvinuté vnější očko. Kousek nad ním větev zakrátíme (mělo by to vyjít zhruba na 2/3 až 1/4 původní délky větve, což na mém neumělém nákresu z hodiny ovocnářství možná není tak úplně jasně vidět:-). Totéž provedeme ve stejné rovině na ostatních postranních větvích, centrální větev necháme vyšší.

O víkendu jdu na to (snad ještě není moc pozdě) a příští týden tu popíšu, jak akce Řez dopadla...

Žádné komentáře:

Okomentovat