Pokud jste někdy něco pěstovali, s žabincem ptačincem (Stellaria media) jste se určitě setkali. Na obdělávaných, na dusík bohatých půdách je jako doma a
je považován za jeden z nejúpornějších plevelů - rychle se totiž vysemeňuje a roste
prakticky celý rok.
![](http://4.bp.blogspot.com/-75FKJf1gbjw/Uu_26QOjzAI/AAAAAAAAAP4/xUTGobkI7jw/s1600/ptacinec+1.jpg)
Nať ptačince, natrhaná nejlépe před rozkvětem, se dá používat jako známá řeřicha,
můžete ji nasekat do pomazánek, nebo přidat do salátů a míchaných vajíček, dá se z ní vyrobit třeba pesto.
Mladé výhonky mají jemně
oříškovou chuť.
A já ho vytrhávám z květináčů bez užitku. Letos tedy půjde na talíř;-)
OdpovědětVymazatJe opravdu docela dobrý:-) Já jinak ty jedlé květy a divoké rostliny nekonzumuju zrovna často, ale zrovna ptačinec je celkem chutný. A hlavně je k dispozici skoro celý rok.
OdpovědětVymazat