Pokud jste někdy něco pěstovali, s žabincem ptačincem (Stellaria media) jste se určitě setkali. Na obdělávaných, na dusík bohatých půdách je jako doma a
je považován za jeden z nejúpornějších plevelů - rychle se totiž vysemeňuje a roste
prakticky celý rok.
Rostlinka, kterou nejlépe poznáte podle lodyhy s jednou řadou chloupků po celé délce, vegetuje často i na zasněžených záhonech a mizí jen za silných mrazů. Díky této nezdolnosti nabízí i v zimních měsících téměř nepřetržitý přísun křehké zelené natě, plné vitamínů a zdraví prospěšných látek.
Nať ptačince, natrhaná nejlépe před rozkvětem, se dá používat jako známá řeřicha,
můžete ji nasekat do pomazánek, nebo přidat do salátů a míchaných vajíček, dá se z ní vyrobit třeba pesto.
Mladé výhonky mají jemně
oříškovou chuť.
A já ho vytrhávám z květináčů bez užitku. Letos tedy půjde na talíř;-)
OdpovědětVymazatJe opravdu docela dobrý:-) Já jinak ty jedlé květy a divoké rostliny nekonzumuju zrovna často, ale zrovna ptačinec je celkem chutný. A hlavně je k dispozici skoro celý rok.
OdpovědětVymazat